Tuesday, 7 September 2021

THE PROMISED LAND: ANTARA NAJIB, ANWAR, AZMIN DAN MAHIADDIN! SIAPA BERMASAALAH MORAL??

Bismillahhirrahmannirrahim.

Rasuah,salah guna kuasa atau kronisme kebanyakkan para pemimpin mesti ada melakukan. Samaada secara terangan mahupun secara tersembunyi , tetapi apa yang pasti , memang mereka ada melakukan.

Walaupun ketika mengangkat sumpah jawatan mereka melakukan sumpah atas nama Allah SWT ataupun atas nama Tuhan namun perkara rasuah, salah guna kuasa mahupun ajenda mengayakan kroni tetap berlaku.

Walaupun perbuatan ini berlaku namun bagi pemimpin Politik perbuatan ini adalah perkara biasa dan kebanyakkan kes kes sebegini selalunya dijadikan "tebusan diri" dan akan digunakan pakai apabila waktu terdesak.

Perkara ini telah mula dikesan pengunaanya secara tersusun diera Mahathir dulu.

Segala salah laku atau penyelewengan yang telah dilakukan olih Ahli Kabinet, kes mereka akan disenyapkan tetapi segala salah laku ini telah difailkan secara rahsia dan senjata ini hanya akan digunakan apabila terdapat penentangan dari kalangan mereka yang tidak sehaluan.

Dengan kaedah ini Menteri atau penjawat yang tidak sehaluan dengan Pemerintahan tertinggi bakal dibisukan dengan fail yang tersimpan.

Adakah Ahli Politik kisah tentang moral?

Anwar Ibrahim merupakan figura pertama yang telah dihantar kepenjara kerana penentangan ini walaupun kes tersuratnya adalah 'liwat',tetapi sehingga hari ini semua itu bagi Anwar dan pengikutnya adalah fitnah semata.

Begitu juga dengan dakwaan terhadap Azmin Ali.  Sipeliwat sendiri mengaku telah melakukan perbuatan tersebut dan video nya tersebar luas dan akhirnya pihak berkuasa mengatakan bahawa gambar didalam video tersebut sebagai tidak jelas dan akhirnya kes tersebut disampingkan dan tidak diteruskan walaupun sipeliwatnya telah mengaku bahawa kejadian itu adalah benar.

Mahiaddin Yassin pun tidak terlepas. Beliau didakwa telah melakukan perbuatan tidak senonoh dengan bini orang. Nika Gee adalah pasangan yang dikata. 

Walaupun suami Nika Gee telah membuat Penyataan melalui Statutory Declaration mengatakan perkara tersebut adalah benar, namun, tiada apa berlaku dan tiada tindakan susulan dilakukan.

Adakah kes kes yang didakwa telah dilakukan olih orang politik kecuali Anwar Ibrahim, telah didiamkan atau dibekukan kerana Kerajaan yang memerintah ketika itu adalah Kerajaan yang mereka sendiri anggotai atau adakah mereka berkuasa keatas badan kehakiman mahupun penguatkuasa? 

Sahidan Kasim juga ada kes cabul dan keputusan mahkamah adalah seperti yang dilaporkan. Dilepaskan tanpa dibebaskan. Itu lah keputusan Mahkamah.

Berbeza dengan Najib, beliau dituduh dan didakwa membunuh olih sebahagian Ahli Politik dan rakyat marhean juga terpalit dengan dengan dakwaan dan tuduhan ini. Malahan terdapat juga Ahli Politik ternama masih lagi melemparkan tuduhan tersebut.

Kebanyakkan kenyataan yang dibuat adalah berbentuk persepsi melainkan kes Anwar Ibrahim , 2 kali dituduh dengan kes berlainan.

Kes yang nyata adalah Mahiaddin bilamana suami Nika Gee sendiri yang menuduh Mahiaddin dan beliau telah membuat Statutory Declaration pertuduhan. A

Anwar Ibrahim, Mahiaddin, Azmin Ali serta Sahidan Kasim, mereka adalah watak yang dituduh dimahkamah tetapi kenapa tidak berani melakukan 'Sumpah Laknat' seperti mana yang dilakukan olih Najib?

Kenapa tiada keberanian untuk membersihkan nama sendiri ,sedangkan jalan terbaik dan yang bolih diterima olih orang Melayu Islam adalah bersumpah diatas nama Allah SWT.

Makhamah dunia inshallah bolih mereka atur tetapi bolihkah mereka mengatur Mahkamah Allah SWT yang mungkin hukumannya ditimpakan di dunia?

Cahaya Al Majid.
No comments:

Post a Comment