Saturday 13 August 2022

THE PROMISED LAND: SIAPA LEBIH TELUS DALAM PERBELANJAAN NEGARA?

Bismillahhirrahmannirrahim.

Pakatan Harapan memerintah negara selama 22 bulan dibawah Mahathir, hutang negara bertambah . 

Dari RM686 billion yang ditinggalkan Kerajaan BN, selepas 22 bulan PH memerintah dibawah Mahathir yang bermenterikan Lim Guan Emg sebagai Menteri Kewangan,,hutang yang ditinggalkan  Kerajaan PH  yang dicatat menghampiri RM850.billion.

Sejumlah RM164 billion hutang dijana olih PH selama 22 bulan. Yang menyedihkan banyak pemilikan harta negara samaada didalam dan luar negara telah dijual tanpa merujuk ke Parlimen atau tanpa diketahui olih rakyat.

Kenapa puak.puak Pakatan Harapan tidak melalak terutama Anwar Ibrahim mahupun Mat Sabu serta geng yang sewaktu dengannya?

Kenapa membisu seribu bahasa? Adakah semua itu "halal" dimata Pakatan Harapan?

Ketika Kerajaan PH ditumbangkan olih segolongan kelompok dari Pakatan Harapan yang bertindak melalui"Langkah Sheraton" dan yang diketuai olih Mahiaddin,.yang mana ketika itu sokongan dari UMNO dan PAS untuk membentuk Kerajaan Baru amatlah diperlukan, maka, terbentuklah Kerajaan yang dipanggil." Kerajaan Ahli Parlimen" dan bukan Kerajaan pilihan rakyat lagi.

Malangnya Kerajaan yang dibentuk Mahiaddin ini amat gagal sekali.  Walaupun terdapat nama besar dari kelompok UMNO yang menyertai Kerajaan ini tetapi bilamana "Kapten atau Nahkoda"nya tidak bervisi dan berinnovasi dan berpengalaman dalam pemerintahan,maka, kegagalan.adalah.pengakhiranya.

Amat malang buat negara. Mahiaddin telah mengistiharkan bahawa sebanyak RM600 billion telah dibelanjakan sepanjang pentadbirannya. 

Kemana dan dimana Mahiaddin membelanjakan Wang RM600.billion ini?

Kenapa Pakatan Harapan tidak menyalak?

Dan dizaman 17 bulan Mahiaddin menjadi Perdana Menteri banyak perkara diluar taabii demokrasi dilakukan.

Seluruh negara didaruratkan. Parlimen digantung atau tidak bersidang. Seluruh negara dilockdown dengan alasan Covid 19. Perniagaan dan pejabat ditutup kecuali yang essential dan pejabat Kerajaan. 

Peniaga kecil gulung tikar, ramai hilang pendapatan dan jumlah mereka yang membunuh diri juga ramai..inilah keunggulan manusia yang bernama Mahiaddin.

Tetapi kenapa Pakatan Harapan tidak menjerit seperti sebelum PRU14?

Berbanding dengan isu LCS RM6 billion.

Adakah duit ini hilang atau dibelanjakan tanpa barang bukti?

Bukankah 5 biji Kapal LCS yang tertongok kat Lumut Dockyard itu bukan Kapal LCS? Purata pembinaan kapal telah mencapai lebih dari 40 peratus dan yang paling merosakkan adalah kerja pembinaan ini diarahkan untuk dihentikan pada zaman PH 22 bulan. 

Gila punya kerja!!??

Atau pembangkang yang pada mata kasar mereka, mereka hanya nampak ' batu berhala" yang sedang dalam pembinaan dilimbungan tersebut?

Tak da isu sengaja pusing..tabur fitnah sana sini. Merata pembangkang mengencing.

Apa yang dilakukan pembangkang hanyalah cubaan untuk merosakkan industri maritime yang dipelopori olih anak anak Melayu serta bekas anggota TLDM. Itu saja matlamat mereka.

Hampeh betul!!!

Alhamdullilah,semalam ramai wartawan  dijemput untuk melihat sendiri 'kapal halimunan' yang didendang pembangkang itu.

Tak terkata mereka...sebelum ini menelan saja "fitnah ' pembangkang..alih alih..terkedu semua!!

Cahaya Al Majid.
No comments:

Post a Comment