Monday, 16 August 2021

THE PROMISED LAND : SEMOGA SEJARAH TIDAK BERULANG.

Bismillahhirrahmannirrahim.

Sudah terhantuk baru nak terngadah.

Peluang telah diberikan kepada Mahiaddin olih YDPA untuk Mahiaddin melakukan seperti apa yang dititahkan olih YDPA,namun, Mahiaddin bertindak sebaliknya.

Tuanku YDPA sudah menasihati Mahiaddin agar membuka Parlimen dan bersidang bagi menyelesaikan masaalah negara melalui persidangan walaupun darurat telah diperkenankan. 

Ini adalah keingkaran Mahiaddin yang pertama.

Sikap Mahiaddin yang suka berdolak dalik dan memperlekehkan saranan YDPA agar Persidangan Parlimen diadakan telah menyebabkan kerisauan dipihak Baginda YDPA. 

Kes kedua apabila Prokalmasi Darurat direvoke olih Kerajaan Mahiaddin tanpa perkenan Baginda YDPA , isu ini juga melukakan Institusi YDPA bilamana kuasa yang disepatutnya diberada dipihak Baginda tetapi tetapi telah dirampas olih Kerajaan Mahiaddin..

Kes ketiga.

Apabila Baginda YDPA menasihati Mahiaddin dan Kerajaanya agar akta Darurat diperbahas dan diungkai di Parlimen,namun, semua itu tidak dilakukan malahan Kerajaan Mahiaddin menggunakan prasa didalam Akta Perlembagaan untuk menidakkan titah YDP Agong.

Akta Perlembagaan disidaikan kepada YDPA dan siaran media dikeluarkan olih Peguam Negara bagi mengingatkan kuasa YDPA dan perbuatan ini amat menguriskan hati seolah olah YDPA tidak berkuasa langsung atau tidak perlu mengambil tahu akan perjalanan hal negara.

Dan ini adalah beberapa kebiadapan yang telah dilalukan atau dipamirkan olih Mahiaddin serta beberapa anggota pilihan beliau yang mana mereka mereka ini telah diperkenankan jawatan nya olih YDPA.

Alhamdullilah jada waktu 45 hari yang dipakaikan kepada YDPA telah disempurnakan sebaiknya hari ini dan alhamdullilah,kesempurnaan itu telah diterjemahkan secara nyata yang disaksikan olih seluruh rakyat .

Kesempurnaan hari ini adalah penebusan kesalahan terdahulu dan diharap diprasa kedua ini semoga YDPA tidak mengulangi kesilapan lagi.

Kesejahteraan dan kemaslahatan negara sekarang ini , semuanya bergantung kepada kebijaksanaan dalam pemilihan yang bakal dipertimbangkan olih YDPA.

Hanya Allah SWT tempat memohon petunjuk dan pelindungan .

Semoga ALLAH SWT menerangkan segala kegelapan dan mencerahkan segala kekaburan.

Amin.

Cahaya Al Majid.


No comments:

Post a Comment