Wednesday, 24 November 2021

THE PROMISED LAND : WATAK MANA YANG BERIYA MAHU MENGANGKAT EKONOMI NEGARA DAN RAKYAT?

Bismillahhirrahmannirrahim.

BAHAGIAN PERTAMA

Ekonomi  Negara dan ekonomi rakyat amat terkesan selepas kekalahan Kerajaan.BN pada PRU14 .

Negara dan rakyat mengimpikan sinar baru selepas Pakatan Harapan pimpinan Mahathir berjaya menumbangkan Kerajaan. Tetapi niat sebenar mereka untuk menjatuhkan Kerajaan hanya kerana Najib saja dan tidak lebih dari itu.

Dengan memainkan isu negara hampir bengkrap kerana hutang negara melebihi RM 1 Trillion Ringgit dan diburukkan lagi dengan persepsi bahawa Dana 1MDB selewengkan dan dilagukan.bahawa cukai  GST telah menekan rakyat sehinggakan harga dikata melambung tinggi,dan ungkap ini telah diulang ulang berkali kali membuatkan otak rakyat terpengaruh kerananya.

Tetapi akhirnya apa yang berlaku kepada negara apabila Mahathir dan Pakatan Harapan berkuasa?

Perkara pertama yang dilupuskan adalah pendapatan tetap negara iaitu GST yang hampir RM42 billion .

GST sebenarnya amat berkesan dalam memerangi ekonomi gelap dalam negara yang tidak berjaya dicukai olih Kerajaan yang kebanyakkan dikuasai olih bangsa Cina seperti judi  ekor haram, dadah serta skim along tak berlesen.

Tetapi kerana kebodohan  Kerajaan Mahathir dan ketololan Menteri Kewangannya iaitu Lim.Guan Eng  kerana mahu menunjuk pandai,akhirnya negara hilang pendapatan tetap.

Kemeruduman ekonomi, kemeruduman pasaran bursa saham,. nilai matawang menyusut dan pelabur luar mula meninggalkan negara dan  membawa keluar Dana pelaburan mereka kenegara lain,.maka akhirnya ..ekonomi negara melungkup.

Apa.yang dapat dilakukan olih Kerajaan Pakatan Harapan pimpinan Mahathir untuk mengimbangi scenario tersebut?

Kerana tiada lagi punca pendapat tambahan dari GST maka akhirnya Mahathir dan Kerajaan mula menjual aset aset kepentingan negara, bukan saja aset dalam negeri dijual malahan aset luar negara yang diusahakan BN pun dijual.

Beratus billion nilai aset negara terjual, ditambah.burukkan lagi, Kerajaan Mahathir dan PH mula meminjam melalui penerbitan beberapa "bon' yang bernilai berbillion ringgit. Bon Panda dan Bon Samurai adalah diantaranya, Semua kerana mahu menampung kelompongan Dana Kerajaan.

22 bulan negara dalam ketidaksetabilan dan ketidak tentuan  ekonomi dan akhirnya Krisis dalam Pakatan Harapan meletus.

Apa yang berjaya dilakukan olih Mahathir.untuk meningkatkan ekonomi dan pendapatan negara sewaktu 22bulan berkuasa?

Hampeeh!!!

Yieelek.

Tetapi Mahathir berjaya memuaskan nafsu dendam hatinya terhadap Najib dan bukan terhadap BN mahupun UMNO.

Bahagian II.

Balas dendam Mahathir bermula seawal seminggu beliau berkuasa.

Cajaya Al Majid.
No comments:

Post a Comment