Monday, 2 April 2012

AKU YANG DALAM PERJALANAN

                                                                             AKU          

                                                 BISMILLAH-HIR-RAHMAN-NIR-RAHIM

                DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG.

SESUNGGUHNYA SEMUA YANG AKU TULISKAN ADALAH BENAR HANYA ALLAH SWT YANG MENJADI SAKSI

SEGALA APA YANG DITULISKAN DAN DIPERKATAKAN DISINI SEMUANYA KEBENARAN BELAKA DAN TIADA SATUPUN DITOKOK TAMBAH DAN SEMUA PERISTIWA YANG BERLAKU DIANTARA AKU DENGAN MEREKA INI SEMUANYA TERJADI ATAS  KEHENDAK ALLAH SWT DAN AKU HANYA "ASBAB' UNTUK BERLAKUNYA PERKARA-PERKARA YANG  DINYATAKAN .

AKU DILAHIRKAN PADA 28HB RAJAB TAHUN HIJRI DINEGARA KITA BERSAMAAN 27HB RAJAB TAHUN HIJRI DIBUMI JUNJUNGAN KITA DILAHIRKAN, TAHAN SUCI MEKAH, ALMUKARAMMAH BERSAMAAN 27HB JANUARI TAHUN MASIHI.

AKU DILAHIRKAN KETIKA MATAHARI BERADA DIUFUK 'IBARAT PUTIH BERTUKAR HITAM' DAN KELAHIRAN AKU DISAHUT DENGAN LAUNGAN AZAN MAGHRIB DISERATA PELUSUK NUSANTARA DENGAN LAUNGAN 'ALLAH MAHA BESAR', 'ALLAH MAHA BESAR'.
AKU DILAHIRKAN DI SEBUAH DAERAH DI NEGERI SEMBILAN YANG DIBERI NAMA REMBAU.

AYAHANDAKU  BERBINKAN ISHAK DAN IBUNDAKU BERBINTIKAN YAAKOB. JADI LAHIRLAH AKU DARI KETURUNAN ISYAK DAN YAAKOB. KETIKA AKU DILAHIRKAN AYAHANDAKU ADALAH SEORANG YATIM KERANA DATUKKU TELAH MENINGGAL DUNIA SEWAKTU AYAHANDAKU MASIH REMAJA LAGI BEGITU JUGA DENGAN IBUNDAKU, BELIAU JUGA MERUPAKAN ANAK YATIM YANG KEMATIAN IBU SEWAKTU IBUNDAKU MASIH LAGI DIUSIA REMAJA. MAKA LENGKAP MELENGKAPI LAH PASANGAN KEDUA-DUA NYA. 

UNTUK PERJALANAN SETERUSNYA AKAN AKU KONGSIKAN  DISINI.

BERMULA DENGAN SIMON,PETER,JOHN, ANDREW, LILY, JOSHUA,RONNIE ALICE SERTA DON FRAZIER SERTA BEBERAPA ORANG LAGI SEPERTI HJ KAMARUDDIN, NINI, HAFIZ, FUAD SERTA PAK HAMID ,MAKA, PERJALANAN AKU INI SUNGGUH MEMERANJATKAN DIRI INI.

WALAUPUN ADA DIANTARANYA SEPERTI KEN PEDDLER DAN ISTERI SERTA EBRAHAM YANG SINGGAH SEBENTAR  DALAM PERJALANANKU  INI NAMUN MEREKA BUKANLAH TERGOLONG DARI MANUSIA YANG DIPILEH ALLAH UNTUK 'MEMELUK ISLAM'.

BERLAINAN DENGAN KIM, WALAUPUN HANYA BERKAWAN RAPAT DENGAN ISTERI KU, NAMUN PERANCANGAN ALLAH SWT TERLEBIH BESAR UNTUKNYA MAKA 'CAHAYA ISLAM' TELAH TERSINAR DIHATINYA YANG AKHIRNYA  ISLAM ADALAH JODOHNYA.

               INSHAALLAH..SEMOGA ALLAH MEMBERKATI MEREKA  SEMUA.
                                                                      AMIN.

                                       HAMBA YANG MENURUT PERINTAH
                                                       CAHAYA AL MAJID

No comments:

Post a Comment