Tuesday, 4 September 2012

KAMI DAH PENAT DAN MUAK KERANA KERAJAAN TAKUT!!! INI POLITIK KE ATAU MENGHINA RAKYAT MALAYSIA

APA ITU POLITIK?? KITA FAHAM KE MAKSUD DAN KEFAHAMAN TENTANG AYAT ITU.


 MENGIKUT FAHAMAN KAMUS KAMUS TERNAMA DIBAWAH INI DITERANGKAN SERBA  SEDIKIT MAKSUD ATAU MAKNA PERKATAAN 'POLITIK'.
Boleh dikatakan keseluruhan masyarakat Malaysia hari ini heboh memperkatakan tentang politik tanah air, walaupun begitu masih ada golongan yang tidak memahami maksud sebenar POLITIK yang sering diperkatakan itu.
Politik mengikut perspektif kamus dewan bahasa membawa tiga maksud :
01 - Ilmu (pengetahuan) berkenaan cara pemerintahan (dasar-dasar pemerintahan dan lain-lain)".
02 - Segala sesuatu berkenaan pemerintah sesebuah negara atau hubungannya dengan negara lain.
03 - Kelicikan, muslihat, tipu muslihat.
The word politics comes from the Greek word Πολιτικά (politika), modeled on Aristotle's "affairs of the city", the name of his book on governing and governments, which was rendered in English mid-15 century as Latinized "Polettiques".[3] Thus it became "politics" in Middle English c. 1520s (see the Concise Oxford Dictionary). The singular politic first attested in English 1430 and comes from Middle French politique, in turn from Latinpoliticus,[4] which is the latinisation of the Greek πολιτικός (politikos), meaning amongst others "of, for, or relating to citizens", "civil", "civic", "belonging to the state",[5] in turn from πολίτης (polites), "citizen"[6] and that from πόλις (polis), "city".[7]
ADAKAH PERBUATAN DIBAWAH INI DIKATEGORIKAN SEBAGAI MENSENSASIKAN POLITIK , BERPOLITIK ATAU MENGHINA KUASA KUASA AGUNG ATAU MENGHINA RAKYAT MALAYSIA?
APA YANG DAPAT DITAKRIFKAN DARI PERLAKUAN MEREKA INI ADALAH PERCUBAAN UNTUK MEMBAKAR HATI ATAU  PERCUBAAN MENGURIS PERASAAN RAKYAT MALAYSIA YANG AMAT CINTAKAN NEGARA DAN BENDERA YANG MELAMBANG KERUKUNAN DAN KESEPAKATAN NEGERI-NEGERI DIBAWAH PERLEMBAGAAN DAN PENUBUHAN NEGARA BARDAULAT MALAYSIA.

SETIAP JIWA RAKYAT DIMALAYSIA DIBENARKAN UNTUK BERPOLITIK TETAPI MENCEMUH DAN MENCELA BENDERA NEGARA KITA ADALAH SATU PERBUATAN BIADAP DAN PELAKUNYA HARUS DITANGKAP SECEPAT MUNGKIN DAN DIDAKWA DAN SEKIRANYA BENAR PELAKU-PELAKU INI ADALAH AHLI POLIITIK KUMPULAN TERTENTU MAKA PARTI POLITIK TERSEBUT HARUS BERTANGGUNG JAWAP KEATAS PERBUATAN YANG DILAKUKAN OLIH AHLI MEREKA.DAN SEKIRANYA  INI MERUPAKAN STRATEGI PARTI POLITIK MAKA PARTI TERSEBUT SEHARUSNYA DINYAHKAN DAN JANGAN DIBENARKAN BERTANDING DIDALAM PRU INI KERENA KESETIAAN KEPADA NEGARA TIDAK TERDAPAT DIDALAM DIRI MEREKA DAN HAK MENGUNDI HARUS DITARIK DARI DIRI MEREKA DENGAN ALASAN MENGKHIANATI NEGARA.
BENDERA KEBANGAAN RAKYAT MALAYSIA

APA KAH TUJUAN UTAMA PUAK  PENCACAI INI?

SEBARANG PERCUBAAN UNTUK MENGHARUBIRUKAN KEHARMONIAN  JIWA-JIWA YANG MERDEKA MAKA TINDAKAN UNDANG UNDANG PERLU DITEGAKKAN DEMI MENCEGAH KETEGANGAN SELURUH RAKYAT. TIDAK MENGIRA BANGSA DAN UGAMA SERTA FAHAMAN POLITIK MAKA SATU BENTUK TINDAKAN HARUS DISEGERAKAN AGAR KEMUDARATAN YANG LAIN DAPAT DICEGAH.

SEKIRANYA KERAJAAN YANG MEMERINTAH TIDAK BERANI MENGAMBIL TINDAKAN TERHADAP PUAK PUAK INI, TOLONG KEMBALIKAN KUASA ITU KEPADA RAKYAT, AGAR KAMI DAPAT MENGHUKUM MEREKA-MEREKA INI DENGAN CARA KAMI SENDIRI.

No comments:

Post a Comment