Sunday, 25 January 2015

THE PROMISED LAND : SEDANGKAN ALLAH MENJADIKAN MANUSIA ITU BERBANGSA-BANGSA

STRATEGI UNTUK MENGHILANGKAN IDENTITI MELAYU


Bismillah-hir-rahman-nir-rahim

Pakar di Malaysia ketika ini beriya-iya sangat mahu menuntut agar Putrajaya memansuhkan status 'kaum' atau 'bangsa' didalam pengenalan identiti setiap rakyat dinegara ini.

Kenapa mereka ini mahu dikenali sebagai '1Malaysia'?. Adakah 1 Malaysia ini melambangkan bangsa diri mereka ? Kenapa? Adakah mereka ini malu untuk dikenai sebagai Cina, India, Serani, Iban  atau apapun bangsa keturunan mereka? Tidak cukupkah mereka ini dikenali sebagai rakyat Malaysia saja.

Memandangkan ketika ini sudah terjadi banyak perkahwinan campuran antara rakyat tempatan iaitu Melayu dan Bumiputra dengan bangsa lain, tidak ketinggalan juga dengan warga asing seperti Indonesia, Bangladash, Nepal, Kemboja, , Negro dan lain-lain, apakah keturunan mereka ini akan tetap dipanggil dengan 'kaum Bumiputra ataupun Melayu?

Apakah  anak keturunan mereka ini selayaknya diberikan ''keistemewaan' seperti yang dinikmati olih Melayu dan Bumiputra?

Untuk itu, sewajarnya Putrajaya mengekalkan apa yang dipraktikkan sejak 55 tahun dahulu tanpa diubah apa-apa. Kalau dalam Surah Al Hujerat Allah SWT telah menetapkan jenis bangsa-bangsa apakah kita mahu merubah dan menafikanya? atau adakah '1Malaysia' merujuk kepada  bangsa yang dimomokan olih Najib?

Mansuhkan keseluruhan kategori kaum, kata pakar

                             Pengerusi Pusat Kajian Dasar Awam, Institut Strategik dan Kepimpinan Asia, Tan Sri Ramon Navaratnam berkata, kategori kaum diperkenalkan supaya kerajaan boleh membantu golongan Bumiputera tetapi selepas beberapa dekad ia tidak lagi relevan. – Gambar fail The Malaysian Insider, 26 Januari, 2015.

Ketika Sabah dan Sarawak memutuskan memansuhkan perkataan 'lain-lain' dalam ruangan kaum di semua borang agensi kerajaan, pakar mahu Putrajaya mempertimbangkan menghapuskan sama sekali kategori kaum, mengatakan ia tiada gunanya melainkan hanya mengekalkan perpecahan antara kaum sedia ada dan bertentangan dengan konsep 1Malaysia. -

Firman Allah bermaksud:
"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal".
Surah al.Hujurat (13)

Allah telah menurunkan sebaik-baik perkataan iaitu Kitab Suci Al-Quran yang bersamaan isi kandungannya antara satu dengan yang lain (tentang benarnya dan indahnya), yang berulang-ulang (keterangannya, dengan berbagai cara); yang (oleh kerana mendengarnya atau membacanya) kulit badan orang-orang yang takut kepada Tuhan mereka menjadi seram; kemudian kulit badan mereka menjadi lembut serta tenang tenteram hati mereka menerima ajaran dan rahmat Allah. Kitab Suci itulah hidayah petunjuk Allah; Allah memberi hidayah petunjuk dengan Al-Quran itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan (ingatlah) sesiapa yang disesatkan Allah (disebabkan pilihannya yang salah), maka tidak ada sesiapa pun yang dapat memberi hidayah petunjuk kepadanya.
Surah Az.Zumar ( ayat 23 )

                                                        Cahaya Al Majid

2 comments:

 1. Bergembira Tepuk Tangan Sama-sama,

  Kita Menari goyang bandan goyang Kaki,

  Hooray Hooray Hooray Hooray Bergembira,

  Nuar Brahim Al Jubori ke Penjara...

  Haa haaa Haaa

  Aku Tanyer Macai Aper Khabor?

  Aku Tanyer Macai Aper Khabor?

  Aku Tanyer Macai Aper Khabor....Nuar Di Penjara....

  Yaaa Huuuu Malaysia akan Aman Tanya Peliwat Nuar Brahim...

  ReplyDelete
 2. PERHATIAN:
  Blogger Upahan Perompak dan Lanun seperti di bawah adalah merupakan DURI DLM DAGING, GUNTUNG DLM LIPATAN yg masih dikategorikan sebagai Blogger Pro-Kerajaan walaupon hasil kerja mereka ini sebenarnya Melemahkan Kerajaan, Menganggu-gugat, melagakan Pemimpin Sedia Ada (Bukannya yang dah Pencen), dan Mengutuk, Mencari Salah sana sini Pentadbiran PM DS Mohd Najib, Timbalan Perdana Menteri, Menteri-Menteri dan Timbalan Menteri dan juga Pentadbiran Kerajaan Barisan Nasional - UMNO.


  1. OutSyed The Box - Syed Akbar Ali
  2. Din Turtle
  3. The Scribe A Kadir Jasin
  4. Zamkata - Zainuddin Maidin
  3. The Sense, Credibility and Accountability
  4. Life of Annie
  5. Apanama

  Silalah kemukakan bukti, setakat hari ini Rabu, 28 Januari 2015, berapa banyakkah artikel, tulisan yang menyentuh, menceritakan, memberi gambaran mengenai Salah Laku Tun Mahathir dan Tun Daim? Apakah semasa zaman Pentadbiran Tun Dr Mahathir, segalanya sempurna? Kenapa Isu Tol Tak pernah turun yg dibuat semasa Tun tidak dibangkitkan oleh Blogger ini? Apatahlagi isu-isu mengenai Kejahatan Regim DAP Lim Kit Siang dan Lim Guang Eng, Anwar Ibrahim, Mohd Sabu dan sebagainya. TIDAK, mereka ini hanya berminat mengenai hal-hal berkaitan yang hanya bertumpu kpd PM DS Mohd Najib dan kesuluruhan pentadbiran beliau.

  Adalah dipercayai bahawa Mereka ini dibiayai oleh Mahazalim MahaFiraun Tun Mahathir dan Perompak @ Lanun Wang Rakyat Tun Daim Zainuddin samada secara terus mahupon secara Proksi. Mereka ini ada tabung yang kuat dan sebarang isu yang memburukkan Kerajaan DS Moh\d Najib, mereka akan dapat Hadiah Saguhati..

  Oleh itu, Blogger Pro-Kerajaan perlu berhati-hati dengan setan dan jin yang nampak bersama kamu di dalam menentang Cyber Red Bean Army Pakatan Rakyat Kelolaan DAPigs, tapi setan-setan dan jin ini membunuh usaha kamu secara halus-halusan.

  ReplyDelete