Wednesday, 25 January 2017

THE PROMISED LAND : HEBATNYA...CIA PUN NAK MENUBA

Bismillahirrahmanirrahim.

  ANTARA KEBENARAN DAN KEBATHILAN

Begitulah nikmatnya kehidupan ini apabila kita selalu  berpegang kepada kebenaran dan apabila kebaikan yang ditanam tanpa memohon ganjaran atau balasan , InshaAllah, kehidupan ini pasti dilindungi Allah SWT.

Riuh rendah kelompok UMNO  hari ini apabila  Jabatan Perisik Uncle Sam ataupun CIA memaparkan dakwaan bahawa  Dr Mahathir dikatakan "terpalit" ataupun "bersubahat" terhadap kegagalan BMF iaitu anak syarikat BBMB kerana keruntuhan ataupun terbangkrapnya syarikat  yang  ditubuhkan di Hong Kong yang mana pinjaman berjumlah hampir 1 Billion gagal dilunaskan samada kerana penyelewengan ataupun keruntuhan pasaran hartanah di Hong Kong,  dijadikan isu untuk menyerang diri beliau.

Melalui apa yang semua tahu, kes yang diketengahkan ini sudahpun diketahui ramai dan bukan rahsia lagi.

Walaupun kes BMF ini cuba dituba CIA , demi untuk merosakkan reputasi bekas Perdana Menteri Malaysia yang keempat ini,namun semua rakyat tahu bahawa Dr Mahathir hanya dilantik sebagai Perdana Menteri pada Julai 1981.

Sedangkan Carrian dan BMF telah bermula seawal 1979 lagi iaitu sebelum Dr Mahatir dilantik PM lagi.  Jadi apa rasionalnya untuk mengait kan diri beliau dan kebetulan pula kebengkrapan itu mula terjadi pada tahun 1983 dan Menteri Kewangan adalah Ku Li.

Kalau kita seorang yang rasional dan bertanggungjawab tidak mungkin kita akan menyalahkan Dr Mahathir tentang apa yang berlaku. Apa yang berlaku sebenarnya diluar kawalan beliau dan untuk itu kita kena terima hakikat.

Tetapi untuk menuduh bahawa beliau terlibat dengan skandal BMF  yang bernilai RM1 Billion itu adalah tidak wajar sama sekali.

Tetapi ada pula yang menyamakan kes BMF diera Dr Mahathir dengan kegagalan 1MDB yang diilhamkan Najib itu.Duit 1 billion dari BMF tidak masuk ke akaun Dr Mahathir tetapi duit 1MDB  pula disahkan masuk ke akaun Najib seperti yang didakwa DOJ serta beberapa negara lain dan terbukti pula.

Oleh itu sama ke antara Dr Mahathir dan Najib? Cuma persamaannya kedua dua ini dari parti  UMNO dan juga Presiden UMNO.

Cukup cukup lah memfitnah dan membesar kan perkara yang bathil.

Sebenarnya banyak lagi skandal yang berlingkar dalam UMNO ni dari dahulu sampai kini cuma baru sekarang keadaan itu sudah tidak terbendung lagi.

Semua nya kerana pemimpin UMNO sudah hilang keimanan dan hanyut kerana harta dunia serta amanah yang sepatutnya di junjung tetapi diletakan dibawah tapak kaki.

Perhatikanlah sudah berapa kali Najib aka Perdana Menteri kita menipu dan berbohong secara terang terangan terhadap rakyat.
Adakah penipuan itu juga mahu dihalalkan perbuatanya?

             
Cahaya Al Majid


No comments:

Post a Comment