Wednesday, 1 March 2017

THE PROMISED LAND : ADA KAH INI MISI MINTAK NYAWA???

Bismillahirrahmanirrahim.

    CER...CITER SIKIT

Katanya misi ke China tempoh hari telah menghasilkan pelaburan berjumlah RM144 billion dan diwartakan tak lebih 14 perjanjian atau MOU telah berjaya ditandatangani.

Dan lawatan itu telah dikatakan lawatan perdagangan' yang paling berjaya di abad ini buat Kerajaan Najib .

Antara yang berjaya dan yang dikata sebagai pelaburan berbillion  dari China itu adalah pembelian 4 kapal tentera untuk TLDM oleh Malaysia. Dan katanya lagi kalau kapal dari China itu mencapai standard TLDM maka pembelian tambahan akan dibuat lagi, kata Hishammuddin.

Nampak nya pembelian kapal perang secara pukal tanpa melihat kemampuan sebenar bukanlah ukuran lagi.

Tak tahu nak kata macam mana, adakah pembelian beratus juta yang keluar dari poket rakyat ini dikategorikan sebagai pelaburan dari China??
Tak tahu lah, mungkin itu terminologi baru  yang dipakai oleh Kerajaan Najib.

Yang sedap nya Najib siap lapur lagi kat Li bahawa lesen bank untuk China Construction Bank telah diluluskan dan bukan itu saja lapuranya, lapuran terhadap Universiti Xiamen yang akan beroperasi pada suku pertama 2017 yang boleh menerima 5000 penuntut pun diberi tahu.

Nak tanya jugak, sejak bila Kerajaan kita ini kena buat laporan kepada China ni,,??

Yang sedih nya Najib siap minta agar pembelian minyak sawit ditambah pembeliannya kerana katanya 500000 pekebun kecil bergantung hidup dengan sawit.,( Dah macam peminta sedekah pulak sekarang ni,)

Tetapi apa yang pasti  kontrak telah di berikan kepada China. Pembinaan Projek ECRL dan Pembinaan kereta laju antara Singapura ke Kuala Lumpur juga telah diberikan.

Adakah ini pelaburan.? Pelaburan yang terpaksa dibayar oleh poket rakyat untuk 30 tahun akan datang?

Jadi nak tanya juga yang mana satu pelaburan China berjumlah RM144 billion tu???

Apa yang nampak hanyalah bakal hutang Rm144 billion yang bakal rakyat bebani.

Kepada ahli Kabinet....ce...citer.  !!

                Cahaya Al Majid



No comments:

Post a Comment