Saturday, 29 July 2017

THE PROMISED LAND: APA YANG TINGGAL???

Bismillahirrahmanirrahim.

      SELAMATKAH MUSIM HAJI ?

Bumi Mekah dan Madinah sememangnya bumi yang dirahmati Allah SWT.

Semenjak peninggalan Nabi Ibrahim yang dibantu puteranya Nabi Ismail membangunkan Kaabah serta peristiwa Siti Hajar yang berlari lari anak bagi mencari air diantara bukit Safa dan Marwa untuk Nabi Ismail. ( Al Baqarah 158 : sesungguhnya Safa dan Marwah adalah syiar Allah SWT......)
Dan begitu lah Allah SWT mengangkat perjalanan Siti Hajar makatiada lagi kisah besar berlaku kecuali  Peperangan Tentera Gajah

Selepas itu tiada lagi kisah tentang Kaabah sehinggalah lahir  nya Baginda Rasullulah saw dibumi Mekah.

Tetapi selepas.era Nabi Ibrahim sehingga lahirnya Nabi Yaakob iaitu putera Nabi Ishak, tidak banyak yang diperkatakan mahupun difirmankan Allah SWT didalam Al Quran tentang keberadaan Kaabah ataupun Mekah kecuali firman Allah SWT tentang Peperangan iaitu Tentera Gajah dalam surah Al-Fil.

Sebagaimana Allah SWT menghantar burung burung dari langit yang membawa batu hitam dan membaling keatas tentera Gabenor sehingga terbakar semua nya.
Begitulah penjagaan Allah SWT terhadap Mekah dan Kaabah.

Jadi , apa perlunya kita mengangkat Baitul Mukaddis itu sampai  sanggup berbunuhan dan menggadai nyawa sendiri .

Adakah kerana peristiwa Isra dan Mikraj, kerana baginda Rasullulah dari Mekah dan singgah sekejap dan naik melalui  Baitul Mukaddis maka umat Islam wajib mempertahankan Baitul Mukaddis?

Kalau nak ikut suci maka Bukit Tursina lagi suci dan berokah, kerana ALLAH SWT sendiri berkata kata dengan Nabi Musa a.s. disitu.  Tetapi tidak pula bangsa Arab mengangkatnya?

Begitu juga dengan kediaman Rasullulah saw. Kalau.nak ikut wajib dan suci, sepatutnya Rumah dan tapak rumah.baginda pun perlu dikekalkan ...tetapi apa.jadi???

Kalau benar lah rakyat Arab Saudi atau kerajaan nya benar benar sayang dan kasih dan mengangkat  Baginda Rasullulah saw sebagai Nabi dan Rasul dari Bangsa nya nescaya kejadian melupuskan tapak dan rumah Baginda pasti tidak berlaku.

Tetapi Arab Saudi sendiri yang sengaja mengundang bala.
Mungkin kerajaan Arab Saudi menganggap bahawa sekira nya  kisah yang berlaku seperti dalam Surah Al Fil bahawa maka ALLAH SWT akan melindungi bumi mereka?

Silaplah kalau.mereka beranggapan begitu.

Melalui firman Allah SWT dalam Surah Al.Fil telah dibuktikan.

Hajat atau niat  musuh musuh Islam untuk menghancurkan Kaabah dan Bumi Mekah adalah sia sia kerana keberadaan Mekah dan Kaabah adalah dalam perlindungan Allah SWT .

Kebarangkalian untuk terjadi nya pengkhianat terhadap Mekah Al Mukarramah juga adalah sifar .

..... Bersambung....

             Cahaya Al Majid






11 comments:

 1. Kita sangat fokus pada objek, simbol atau lambang untuk nampak beriman..

  Islam adalah rahmatan, utamakan nilai dan pengajarannya

  Betulkan saya.

  ReplyDelete
 2. ....^.....

  CAHAYA AL MAJID PERJALANAN KE DUA
  AL QURAN ADALAH PANDUAN KU, SUNNAH ADALAH IKUTAN KU. ALLAH SWT ADALAH TUHAN KU

  Saturday, 29 July 2017
  THE PROMISED LAND: APA YANG TINGGAL???

  Bismillahirrahmanirrahim.
  SELAMATKAH MUSIM HAJI ?

  @@@... Jadi, apa perlunya kita mengangkat Baitul Mukaddis itu sampai sanggup berbunuhan dan menggadai nyawa sendiri.

  @@@... Adakah kerana peristiwa Isra dan Mikraj, kerana baginda Rasullulah dari Mekah dan singgah sekejap dan naik melalui Baitul Mukaddis maka umat Islam wajib mempertahankan Baitul Mukaddis?

  .......... 989 ..........

  ADUHAI KESIANNYA, RUPANYA MASEH ADA MANUSIA YG MASEH BUTA SEJARAH LAGI... DIA MASEH TIDUR MENDENGKOR BERMIMPI LAGI. DIA MASEH MENGIGAU LAGI DISIANG HARI...

  SOK'OLAN : ANTARA BAITULMUQADDIS DIPALESTINA DGN MASJIDILHARAM DIMEKAH ITU - YG MANA SATU DULU KIBLAT PALING AWAL DAN YG MANA SATU KIBLAT PALING UTAMA..??


  ..... i .....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Benar Baitul Mukaddis itu kiblat pertama tetapi Allah bagi pilihan buat Muhammad . Masjidil Haram atau Bt Mukkadis. Tetapi Muhammad saw pilih yang mana? Adakah Nabi sebelum Muhammad itu berbangsa Arab? Apa ikutan kita? Al Quran atau kitab lain? Dimana AlQuran ? Dibumi Arab atau dibumi Israel? Siapa rasul yang kamu berselawat keatas nya? Dan siapa pula Rasul yang berselawat Allah SWT terhadapnya?

   Delete
 3. .....^.....

  ... APA KEISTIMEWAAN & KELOBEHAN BAITULMUQADDIS -
  HINGGA SEJARAHNYA MENJADI REBUTAN 3 AGAMA SAMAWI ...??

  SALAM ATOK RIZAN... CUCU HINGUSAN SEKALI LAGI MINTAK MAAP MINTAK IZIN NUMPANG LALU DIBUMI ATOK RIZAN.. ATOK RIZAN NGAK USAH MARAH2IN YA...

  AGAMA ISLAM TELAH TERSEBAR BERKEMBANG TERKINI SUDAH MASUK KETAHUN 1439H, TETAPI DUNIA ISLAM MASEH KETIPAH TERTIPU LAGI.. MASEH NGAK BISA KENAL SIAPA DIA SEBENER2 SAHABAT2 NABI YAITU AHLULBAIT2 NABI. MASEH NGAK KENAL SIAPA DIA SETERU2 MUSUH2 NABI, SIAPA MEREKA ITU PUAK 28 KAPIR KURAISY & THE 3 GANGS YG JADI PEMBELOT PENDUSTA PENYELEWENG AJARAN2 TULEN NABI SAW...

  DOKTRIN HAKEQAT MUHAMMAD TELAH DIMULAI DIZAMAN NABI ADAM AS, HINGGA OBOR PENUTUPNYA DIAKHIRI OLEH JUNJUNGAN AGUNG NABI MUHAMMAD SAW. ISLAM BAWAAN NABI SAW ITU INDAH DAN MUDAH.. SETELAH WAFAT BERPULANGNYA NABI SAW KEHADRAT ILAHI, AMANAT NABI SAW DIKHIANATI, HAK AHLULBAIT PENGGANTI NABI TELAH DINODAI. AKIBATNYA KESATUAN ISLAM TELAH TERPECAH TERBELAH JADI 2 ALIRAN : SYIAH ALI DGN ALIRAN SUNNI (ASWJ) DLL LAGI..

  DAN SETERUSNYA DUNIA SEJAGAT ALAM SEMESTA & DUNIA ISLAM TELAH PORAK PERANDA SEMULA, HINGGA KEPERINGKAT PALING KRITIKAL MENJELANG KEBANGKITAN SEMULA ISLAM SEJATI DIAKHIRUL ZAMAN INI, SUDAH KETAHUN 2017 DIABAD 21 CENTURY INI. ALHAMDULILLAH... ALLAH YG MAHA BIJAKSANA. ALLAH YA BARIU... DIBANGKITKAN NYA SANG PENYELAMAT AKA MUHAMMAD KE2 UTK PEMBIMBING MANUSIA SEJAGAT KEJALAN SEBENER SEMULA..

  FIGURE YG DIMAKSODKAN ITU DIA SAORANG AHLULBAIT DARI NASAB RASULULLAH SAW, DARI WARISAN NASAB WALI 7 TELAH BERPUTEK DARI RADEN RAJA ALIFF AHLULBAIT DARI TANAH MINANG PAGARRUYONG. DIALAH SAYYEDINA IMAM MAHDI AS. IM ITU DIA DIBIMBINGI DIBERI PETUNJUK ILAHI. KALO MAU TAHU SEJARAH PARA NABI, APA RAHSIA BAITULMUQADDIS APA YG ADA DIBAWAHNYA? APA PULA RAHSIA KIBLAT MASJIDILHARAM, APA YG ADA DIBAWAHNYA? SIAPA YG TUKARKAN KIBLAT AWAL ITU KE KAABAH DIMEKAH? MAU TAU JAWABNYA, CARILAH BERGURULAH DGN IM. SEBAB IM PEMEGANG RAHSIA LANGIT DGN BUMI..

  ALHADIS : BARANG SIAPA TAHU DIMANA BERADANYA IM, BERSEGERALAH BERBAIAH DGNNYA, WALO PUN UTK KETEMU DGNNYA KALIAN TERPAKSA MERANGKAK DIATAS SALJI. CARILAH DIA ITU IM KARNA DIA ITU SERBA TAHU DIBIMBINGI DIBERI PETUNJUK ALLAH SELALU..

  ( DARI AJARAN ATOK HABIB IM - DARI MAQAM SYED ABDULMAJID REMBAU N9... )

  ...WALLAHU'AKLAM... SALAM AHLULBAIT PD ATOK RIZAN SAMOGA DIRAHMATI ILAHI...

  ..... i .....

  ReplyDelete
 4. .....^.....

  SILA MASUK DAN DOWNLOAD FREE MOVIE -
  KESAH MOVIE THE *** KINGDOM OF HEAVEN ***

  DARI SEJARAH PEREBUTAN PENGUASAAN KOTA JERUSALEM / ANTARA
  TENTERA2 KNIGHT TEMPLERS VS TENTERA2 SULTAN SALEHUDIN AYUBI..

  SELAMAT MENONTON SEJARAH PEREBUTANNYA BERUBAH2 SILEH BERGANTI.
  TERKINI SELURUH PALESTINA DIRAMPOK DIJAJAHI OLEH ZIONIS YAHUDI.
  APA SUPER POWER YG BERADA BAWAH MASJIDILAQSA DIKETAHUI OLEH IM.
  MEKAH MADINAH PALESTINA AKAN DIBEBAS ITU TUGAS2 THE WAR LORD IM...

  ..... i .....

  ReplyDelete
 5. .....^.....

  .... SEJARAH TANAH SUCI MEKAH & BANGUNAN KAABAH ....
  ... DARI AJARAN ATOK HABIB IM SEJATI KHALIFAH ALLAH ...

  SILA MASUK & RUJUK SEMULA THREAD @ Wednesday, 3 October 2012
  ... SIAPA KETURUNAN KETURAH DAN SIAPA KETURUNAN FATIMAH ...??

  ..... i .....

  ReplyDelete
 6. ... APA KEISTIMEWAAN & KELOBEHAN BAITULMUQADDIS -
  HINGGA SEJARAHNYA MENJADI REBUTAN 3 AGAMA SAMAWI ...???

  TERKINI SELURUH PALESTINA TELAH DIRAMPOK DIJAJAHI PULA OLEH REGIM ZIONIS YAHUDI. DIBUMI MANAKAH THE PROMISED LAND YG DIJANJIKAN KPD BANI YAHUDI.? SETELAH NABI MUSA AS BERJAYA SELAMATKAN KELUARKAN KAUMNYA DARI KEZALIMAN FIRAUN DIBUMI MESIR, KEBUMI MANAKAH MEREKA TRANSIT BERHIMPUN.?

  HINGGA TIBA MASANYA NABI MUSA AS KEBUKIT TURSINA DISINAI BERMUNAJAT BERKATA2 DGN ALLAH. HINGGA DISATU KETIKA NABI MUSA AS BERSAMA PEMUDA2NYA PENGIKUT2 SETIA DGNNYA NENANGGALKAN TEROMPAH MEREKA UTK MASUK KESATU LEMBAH TUWA PULA. DIBUMI MANAKAH BERADANYA LEMBAH TUWA ITU.? WALLAHU'AKLAM.. CUCU HINGUSAN NGAK TAHU..

  MASA & ZAMAN SERING BERUBAH SILEH BERGANTI. BERMULA SELEPAS TAMAT WW11 BUMI ISLAM PALESTINA MASJIDIL'AQSA DLLNYA YG DIBERKATI ITU, TELAH BERUBAH WAJAH & PEMILIK. AKHIRNYA SEPENUHNYA TELAH DIRAMPOK DIJAJAH DIMILIKI OLEH REGIM ZIONIS YAHUDI. WARGA ISLAM PRIBUMI ARAB PALESTINA DIBUNUH DIZALIMI KEJAM, MENJADI PELARIAN PENGEMIS DIBUMI SENDIRI..

  APAKAH KEISTIMEWAAN KEAJAIBAN YG ADA YG TERPENDAM DITANAH PALESTINA ITU YG SENTIASA MENJADI REBUTAN ITU...??? WALLAHU'AKLAM.. NAMUN ALLAH RABBULJALAL TELAH BERFIRMAN : "MAHA SUCI TUHAN YG TELAH MEMPERJALANKAN HAMBANYA PADA MALAM HARI, DARI MASJIDILHARAM (DIMEKAH) KEMASJID YG JAUH (BAITULMUQADDIS DIPALESTINA), YG KAMI BERKATI SEKELILINGNYA, SUPAYA KAMI PERLIHATKAN KEPADANYA SEBAHAGIAN AYAT2 (TANDA2 KEKUASAN) KAMI. SESUNGGUHNYA ALLAH MAHA MENDENGAR LAGI MAHA MELIHAT.."

  ( SURAH: 17 AL-ISRAQ - AYAT : 1/111 ). APAKAH YG TERSIRAT DLM ANGKA 17 ITU..?? BARANG SIAPA YG DIBIMBINGINYA DIA BISA TAHU, NESCAYA DIA PASTI AKAN TETAP MEMPERTAHANKAN KESUCIAN KIBLAT PERTAMA MASJIDIL'AQSA ITU.

  ( Sedikit dari ajaran Atok Habib IM )

  ...WALLAHU'AKLAM... WASSALAM & PERMISSI...

  ..i..

  ReplyDelete
 7. Anonymous23 November 2017 at 13:26

  ... (III) APA KEISTIMEWAAN & KELOBEHAN BAITULMUQADDIS -
  HINGGA SEJARAHNYA MENJADI REBUTAN 3 AGAMA SAMAWI ...???

  HARI INI HARI SABTU 11/25/2017 SUDAH MASUK HUJONG MINGGU.
  YG ADA JEMPUTAN MAJLIS KENDRI KAWIN KITA HADIS MAKAN DULU.
  MLM MINGGU YG UDAH BERAT KEPALA KAH3 PELEPAS BUANGKAN DULU.
  TIME REHAT DIRUMAH ADA SATU FREE MOVIE DOWNLOAD TONTON DULU..

  ....... " EXODUS GODS AND KINGS " .......

  KESAH PERJUANGAN NABI MUSA AS DLM MEMERDEKAKAN KAUMNYA BANI
  ISRAEL DARI KEZALIMAN HAMBA-ABDI KPD DINASTI FIRAUN DIMESIR,
  HINGGA DETIK2 MEMINDAHKAN KAUMNYA KELOKASI THE PROMISED LAND
  BAGI BANI ISRAEL ITU. DALIL KESAH2NYA KEBANYAKANNYA TERSURAT
  TERSIRAT DLM SURAH 20 TAHA - SEBANYAK 135 AYAT....

  DIMANAKAH LOKASI SEBENAR THE PROMISED LAND BAGI BANI ISRAEL
  ITU.? NGAK TAHU.. NAMUN APA YG TERBUKTI TERKINI JELAS NYATA
  KEHEBATAN ISLAM DIBUMI PALESTINA TELAH PUNAH RANAH, SETELAH
  DIJAJAH SELURUHNYA OLEH REZIM ZIONIS YAHUDI. MENGAPA ZIONIS
  YAHUDI MATI2AN MEMILEH BUMI PALESTINA SEBAGEI THE PROMISED
  LAND BAGI MEREKA.? APA SUPER POWER YG TERPENDAM DISITU..??

  ALLAH RABBUL IZZATI TELAH BANGKITKAN SANG PENYELAMAT DIALAH
  IM. HANYA IM DIBIMBINGI DIBERI PETUNJUK ILAHI YG SERBA TAHU.
  APA SUPER POWER SENTIASA BERADA DILOKASI KIBLAT PERTAMA ITU.?
  CUMA MUHAMMAD PERTAMA ADA BERPESAN KPD MUHAMMAD KEDUA SUPAYA
  TAWAN & KUASAI SEMULA KIBLAT PERTAMA ITU..

  WALLAHU'AKLAM.. SELAMAT MENONTON SAMBIL BERLAKON DIHUJUNG
  MINGGU. MUSIM DURIAN TERLOBEH MAKAN BADAN PANAS LEBANG LIBU..

  ..^i^..

  ReplyDelete
 8. ..^..

  **** APA BUKTINYA AJARAN NABI MUHAMMAD SAW MASEH
  MENYEKALKAN KIBLAT PERTAMA KE BAITULMUQADDIS ****?

  JAWABANNYA : DIERA SELEPAS ZAMAN IMAM SAYYEDINA ALI ZAINAL ABIDEEN SEBAGAI PEWARIS PENYAMBUNG NASAB PENGGANTI RASULULAH SAW... bermula DARI SEJARAH PENGHIJRAHAN WALI 7 BERADIK PUTRA2 AHLULBAIT KENUSANTARA HINGGA CHINA DIZAMAN SELEPAS 88 TAHUN WAFATNYA BAGINDA NABI MUHAMMAD RASULULLAH....

  KETIKA WALI 7 DLM PELAYARAN MEREKA TRANSIT SEKETIKA DIGUJARAT INDIA. SELAMA SEKITAR 2 TAHUN MEREKA DISANA, SAMBIL BERDAKWAH MEREKA TELAH ISLAMKAN BEBERAPA ORANG WARGA BENGGALI TEMPATAN.. DIKESEMPATAN ITU MEREKA BERJAYA MEMBINA SEBUAH MASJID ARAH KIBLATNYA MENGHALA BAITULMUQADDIS DI PALESTINA. SETELAH ITU MEREKA WALI 7 MENERUSKAN MISI PELAYARAN MEREKA KETIMUR NUSANTARA HINGGA CHINA...

  SEKITAR 5 TAHUN BERLALU ATAS ARAHAN IM BEBERAPA PENGIKUT2NYA TELAH MENGADAKAN XPDC ZIARAH KEBUMI GUJARAT INDIA. DGN BANTUAN SAORANG AHLI SEJARAH TEMPATAN DISITU, MEREKA BERJAYA MENJEJAKI PENINGGALAN SEJARAH WALI 7 SERTA WARISAN ANAK2 MURID TUA WALI 7. APA YG MENAKJUBKAN MASJID PALING UNIK KIBLATNYA MENGADAP BAITULMUQADDIS ITU MASEH KEKAL BERDIRI KUKOH DIBUMI GUJARAT ITU.

  MASA DAN ZAMAN TELAH BERUBAH, KERANA PENGARUH2 AJARAN SUNNI SEMAKIN MENDOMINASI, AKHIRNYA MASJID PERTAMA PALING UNIK ITU TELAH TERBIAR DIABAIKAN BEGITU SAHAJA. DGN MEREBAKNYA AJARAN FAHAMAN SUNNI TELAH DIBINA MASJID2 BARU BERKIBLAT MENGADAP MASJIDILHARAM DIMEKAH..

  SEKIAN ADANYA... ALLAHU'AKLAM... WASSALAMU...

  ..i..

  ReplyDelete
 9. Salam hormat hamba kepada nasab keturunan wali 7 pilihan Ilahi

  ReplyDelete