Saturday, 29 July 2017

THE PROMISED LAND: APA YANG TINGGAL???

Bismillahirrahmanirrahim.

      SELAMATKAH MUSIM HAJI ?

Bumi Mekah dan Madinah sememangnya bumi yang dirahmati Allah SWT.

Semenjak peninggalan Nabi Ibrahim yang dibantu puteranya Nabi Ismail membangunkan Kaabah serta peristiwa Siti Hajar yang berlari lari anak bagi mencari air diantara bukit Safa dan Marwa untuk Nabi Ismail. ( Al Baqarah 158 : sesungguhnya Safa dan Marwah adalah syiar Allah SWT......)
Dan begitu lah Allah SWT mengangkat perjalanan Siti Hajar makatiada lagi kisah besar berlaku kecuali  Peperangan Tentera Gajah

Selepas itu tiada lagi kisah tentang Kaabah sehinggalah lahir  nya Baginda Rasullulah saw dibumi Mekah.

Tetapi selepas.era Nabi Ibrahim sehingga lahirnya Nabi Yaakob iaitu putera Nabi Ishak, tidak banyak yang diperkatakan mahupun difirmankan Allah SWT didalam Al Quran tentang keberadaan Kaabah ataupun Mekah kecuali firman Allah SWT tentang Peperangan iaitu Tentera Gajah dalam surah Al-Fil.

Sebagaimana Allah SWT menghantar burung burung dari langit yang membawa batu hitam dan membaling keatas tentera Gabenor sehingga terbakar semua nya.
Begitulah penjagaan Allah SWT terhadap Mekah dan Kaabah.

Jadi , apa perlunya kita mengangkat Baitul Mukaddis itu sampai  sanggup berbunuhan dan menggadai nyawa sendiri .

Adakah kerana peristiwa Isra dan Mikraj, kerana baginda Rasullulah dari Mekah dan singgah sekejap dan naik melalui  Baitul Mukaddis maka umat Islam wajib mempertahankan Baitul Mukaddis?

Kalau nak ikut suci maka Bukit Tursina lagi suci dan berokah, kerana ALLAH SWT sendiri berkata kata dengan Nabi Musa a.s. disitu.  Tetapi tidak pula bangsa Arab mengangkatnya?

Begitu juga dengan kediaman Rasullulah saw. Kalau.nak ikut wajib dan suci, sepatutnya Rumah dan tapak rumah.baginda pun perlu dikekalkan ...tetapi apa.jadi???

Kalau benar lah rakyat Arab Saudi atau kerajaan nya benar benar sayang dan kasih dan mengangkat  Baginda Rasullulah saw sebagai Nabi dan Rasul dari Bangsa nya nescaya kejadian melupuskan tapak dan rumah Baginda pasti tidak berlaku.

Tetapi Arab Saudi sendiri yang sengaja mengundang bala.
Mungkin kerajaan Arab Saudi menganggap bahawa sekira nya  kisah yang berlaku seperti dalam Surah Al Fil bahawa maka ALLAH SWT akan melindungi bumi mereka?

Silaplah kalau.mereka beranggapan begitu.

Melalui firman Allah SWT dalam Surah Al.Fil telah dibuktikan.

Hajat atau niat  musuh musuh Islam untuk menghancurkan Kaabah dan Bumi Mekah adalah sia sia kerana keberadaan Mekah dan Kaabah adalah dalam perlindungan Allah SWT .

Kebarangkalian untuk terjadi nya pengkhianat terhadap Mekah Al Mukarramah juga adalah sifar .

..... Bersambung....

             Cahaya Al Majid


2 comments:

  1. Kita sangat fokus pada objek, simbol atau lambang untuk nampak beriman..

    Islam adalah rahmatan, utamakan nilai dan pengajarannya

    Betulkan saya.

    ReplyDelete